Over mij

Hier vind je wat meer informatie over mijzelf, mijn opleiding en mijn werkzaamheden

Justin Sjouw FietsjouwmakerNa een carrière van bijna 20 jaar op het gebied van IT (of zoals ik vaak vertelde aan mensen die het niet zo goed konden begrijpen: “Iets met computers”) voelde ik de behoefte om ook meer met mijn handen te kunnen. De keuze is hierbij al snel gevallen op een opleiding tot fietsenmaker.

Als kind zat ik al minimaal 3 keer per week op de racefiets. In de zomer elk weekend een wedstrijd en in de winter lekker door de modder met de cyclocross fiets. Toen al was ik ook gefascineerd door het technische aspect. Samen met mijn vader de ketting ouderwets uitkoken, de lagers van de wielen vetten, nieuwe hoge “Aero velgen” ik kon er erg gelukkig van worden.

Lang verhaal kort is dat ik voor de tweede keer in mijn leven van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Toen ik nog fanatiek wielrenner was kon je mij immers ook als regelmatig achter de computer vinden.

Auteur & Docent NHA

NHA is een gerenommeerd online opleider. Je kunt hier terecht voor diverse cursussen zowel voor professionele ontwikkeling als voor jouw favoriete hobby.

Al een aantal jaren was NHA op zoek naar een fietsenmaker die het ook leuk vind om zijn kennis en ervaring op papier te zetten en te delen.

Met veel plezier heb ik de cursus Fietsenmaker volledig in mijn eigen werkplaats ontwikkeld. De cursus wordt zeer goed beoordeeld door de cursisten. 

Het begeleiden van de studenten tijdens hun online studie is een bijzonder ervaring, sommigen delen uitgebreid hun levensverhaal en motivatie om verder te leren. Super gaaf om dit te mogen doen!

Opleiding

Naast mijn opleiding fiets-technicus ben ik opgeleid als specialist op het gebied van bedrijfskundige informatica op Saxion hogeschool in Deventer. Dit is een brede opleiding waar zowel bedrijfskunde, economie, business administration en IT technologie aan de order komen.

Mijn opleiding als Fietsenmaker heb ik gevolgd in Zeist bij BikeFlex. Dit is een brede opleiding waar je gedurende twee maanden full time werkt aan zowel theorie als praktijk van het vak. De opleiding heb ik succesvol afgesloten met de IBKI examens “Basis Fietstechniek”en “E-Biketechniek voor gevorderden”

 

De volgende vaardigheden komen uitgebreid aan bod in deze opleiding:

Z

Onderhoud en reparaties van gebruikte fietsen

Z

Afmonteren van nieuwe fietsen

Z

Uitvoeren van onderhoudsbeurten

Z

Analyseren en oplossen van technische mankementen

Z

E-Bikes: uitlezen, vervanging sensoren, onderhoudsbeurten, probleemanalyse

Z

Verkoop van nieuwe en gebruikte fietsen

Z

Wielen vlechten

Z

Geavanceerd onderhoud versnellingsnaven (Nexus, SRAM, SA)

Z

Inmeten fietsen voor de beste pasvorm

Werkplaats

In mijn professioneel uitgeruste werkplaats aan huis kan ik alle voorkomende werkzaamheden aan een fiets uitvoeren.

Ook hier heb ik zoveel mogelijk materiaal hergebruikt waar mogelijk.

Werkplaats fietsjouwmaker

Een oud dressoir is een prima werkbank, en op een kastje voor opslag van olie en vet kan perfect een tafel voor de wielrichter gemonteerd worden.

Werkplaats fietsjouwmaker 2

Mijn oude werkbank met bankschroef is na een mat-zwarte lak weer als nieuw.

Goed gereedschap is natuurlijk essentieel, daar kun je beter niet op proberen te besparen. Voor het nieuwe gereedschap dat ik moet aanschaffen heb ik gekozen voor het Europese merk Unior.